10 IDEJA KAKO DA SVOJU SPAVAĆU SOBU PRETVORITE U OAZU MIRA – NAMEŠTAJ

Spavaća soba je mesto našeg odmora, najintimnija soba u našoj kući u kojoj provodimo možda manje vremena nego u dnevnoj sobi ili kuhinji, ali u kojoj provodimo mnogo sati. I naravno, takođe volimo da vodimo računa o svojoj dekoraciji, sa jasnim ciljem: da postignemo prijatno okruženje koje nas poziva da se opustimo, isključimo i naravno odmorimo. Da biste to postigli, dajemo vam nekoliko osnovnih saveta koji će vašu spavaću sobu pretvoriti u oazu mira.

Spavaca soba Geppetto

Najbolje boje za dekoraciju spavaće sobe

Kada birate boju za zidove svoje spavaće sobe, izbegavajte boje koje su previše oštre i žive, kao što su crvena, narandžasta ili žuta. Takodje, ne krečite celu spavaću sobu ni tamnim hladnim bojama, jer će vizualno izgledati manje. Umesto toga, svetle i neutralne boje, kao što su bež, siva (sa toplim nijansama) učiniće je svetlom ali sa toplim dodirom. Istina je se možete odlučiti i za belu boju, mada ćete morati da dodate tople prirodne elemente, na primer drvo, koji se suprotstavljaju hladnoći bele boje.

Druge opcije? Nežni tonovi plave i zelene boje su takodje dobar izbor. Oba tona pozivaju na opuštanje i boje su koje nalazimo u prirodi. Kao i kod bele, ali kao što smo pomenuli, moraćete da pazite i na ostatak dekoracije.

Raspored nameštaja u spavaćoj sobi

Enterijer stana Geppetto 7

Važnije je nego što mislite. Uobičajena stvar u spavaćoj sobi jeste da postavite krevet pored prozora da vam svetlost ne smeta. Takodje, vaš instinkt sigurno postavlja krevet tako da bude okrenut prema vratima. Jer se tako osećamo bezbednije. Prema Feng shui-u, najbolja lokacija za krevet jeste takav da uzglavlje bude na severu.

Ovo ima veze sa magnetnim poljima Zemlje. Prema ovoj drevnoj nauci, tako na naš odmor utiču ovi magnetni talasi, koji putuju od Južnog pola do Severnog. Uzglavlje možete postaviti i ispod prozora, ali ćete morati da vodite računa da ima dobru izolaciju i da kroz njega ne ulazi hladnoća. Tako izbegavajte da uzglavlje bude više od prozora i da vam ne uskrati prirodnu svetlost.

Dajte stil spavaćoj sobi sa uzglavljem vašeg kreveta

Od drveta, kovanog gvoždja, tapaciranog..Postoji toliko opcija da izaberete uzglavlje koje želite. Ako tražite element koji pruža stil i dekoraciju, ali je i udoban, bez sumnje, najbolja opcija je tapacirano uzglavlje. Može da bude glatka – modernija ili tapacirana u prošiveni – klasičnija, u svakom slučaju biće savršen naslon ako volite da čitate u krevetu ili da uživate u filmovima ili omiljenoj seriji. Takođe će postati još jedan dekorativni element koji dodaje boju i definiše stil vaše spavaće sobe.

Noćni ormarić

Ne smeju da nedostaju, čak ni u malim spavaćim sobama. I postoji mnogo opcija pri izboru noćnog ormarića. Ako vam je potrebno više prostora za odlaganje stvari, izaberite model sa fiokama u kojima možete, na primer, čuvati svoj donji veš. Ali ako imate manje prostora, izaberite viseći model. Ovi stolovi su lagani, laki za čišćenje i nude dovoljno prostora za postavljanje knjige, čaše i slično. Okačeni su za zid i možete ih postaviti gde vam odgovara u zavisnosti od visine kreveta. Koji god noćni ormarić da odaberete, bitno je da njegova visina bude slična sa visinom kreveta, ni viša ni niža. U prvom slučaju izbeći ćete nepotrebne udarce, a u drugom slučaju će vam biti pristupačnije i udobnije.

Donesite svetlo na noćne ormariće

Spavaca soba 21

Briga o svetlu u spavaćoj sobi je veoma važno za stvaranje tople, intimne i prijatne atmosfere. Izaberite plafonsku rasvetu koja obezbedjuje opšte osvetljenje kada ulazite i izlazite iz sobe. Ali nemojte zanemariti izbor stonih lampi, jer će vam pomoći da stvorite toplo i prijatno okruženje. U trendu su one od prirodnih materijala, mada uvek možete da se odlučite za klasičan model. U malim spavaćim sobama, zidne svetiljke i viseće lampe su stilski originalna opcija koja će vam ponuditi ono svetlo koje vam je potrebno kada čitate ili za stvaranje prijatnije atmosfere.

Tepisi u spavaćoj sobi: koji da izaberemo i kako da ga postavimo?

Iako ih često zapostavimo, tepisi su osnovna dekoracija spavaće sobe. I pored toga što su jedna vrsta zaštite za podove, takodje tepisi smanjuju buku, izolatori su od hladnoće i, najbolje od svega, ukrašavaju i daju stil vašoj spavaćoj sobi. Najpogodniji modeli su od vune i pamuka. Izaberite tepihe koji vam daju udoban i topao dodir koji tražite. Imate nekoliko opcija. U idealnom slučaju, postavljanje tepiha sa obe strane kreveta i druga opcija, ako je spavaća soba velika, jeste da postavite veliki tepih koji se proteže duž bočnih strana i stopala. Takodje možete postaviti jednu u podnožju kreveta – najbolja alternativa za male spavaće sobe.

Privatnost i odmor: važnost zavesa

Dizajn enterijera Geppetto 79

Spavaća soba je soba koja zahteva više privatnosti i intimnosti. Zbog toga je neophodno postaviti zavese ili roletne. Ali koje zavese su najpogodnije? Najbolja opcija pri izboru zavesa za spavaću sobu su prozirne zavese, koje propuštaju i filtriraju svetlost ali daju intimnu atmosferu. Ali ako ne volite ni tračak svetlosti da udje ujutru, izaberite duple zavese. Prvo stavite zavesu koja filtrira svetlost, zatim izaberite druge od deblje tkanine koja sprečava prolaz svetlosti. S druge strane, u malim spavaćim sobama ili prozorima na pola visine, roletne su odlična opcija. One ne zauzimaju ništa i veoma su moderne i dekorativne.

Ukrasite zidove spavaće sobe

Ne ostavljajte zidove svoje spavaće sobe gole. Ako ne znate gde da stavite ukrase, uradito to barem na zidu iznad uzglavlja kreveta. Ogledalo će proširiti prostor, ali možete se odlučiti i za par slika ili kompoziciju iz iste serije.

Kvalitetan tekstil

Ništa neće učiniti vašu spavaću sobu prijatnijom od posteljine koja vas poziva na odmor. Što se tiče materijala, odlučite se za prirodne tkanine kao što su pamuk i lan. Bela posteljina je sinonim za čistoću. Ako volite taj osećaj, izaberite je u ovoj boji ili sa sitnim motivima. A što se tiče pokrivača i jastuka, imate više slobode. To će biti ono što će se najviše isticati u prostoriji, pa birajte modele koji se tonovima i stilom slažu sa ostatkom dekoracije vaše spavaće sobe.

Pronađite udobnost u fotelji

Letto krevet Geppetto

Dodajte komad nameštaja gde možete udobno da sednete da biste se obuli ili izuli cipele, ako dimenzije dozvoljavaju. Tako u dekoraciju uključite klupu u podnožju kreveta ili fotelju sa niskim sedištem i bez naslona za ruke, efekat će biti prijatan i dekorativan. Ona vam može i biti od pomoći, na primer, da na nju odložite stvari koje ćete obući sledeće jutro. Ali je nemojte koristiti za gomilanje odeće. Ne postoji ništa manje dekorativno od spavaće sobe u kojoj ne vlada red.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours