7 uobičajenih grešaka u uređenju doma i kako ih izbeći – NAMEŠTAJ

Kada kreiramo svoj životni prostor, tragamo za savršenim balansom između estetike koja oduševljava i funkcionalnosti koja olakšava svakodnevni život.

Naš dom predstavlja utočište u kojem tražimo mir od užurbanosti svakodnevnog života, prostor za odmor i mesto gde se okupljamo s onima koje volimo. Zbog toga pažljivo i s ljubavlju pristupamo uređenju svog prostora, težeći da stvorimo ambijent koji odražava našu ličnost i pruža osećaj udobnosti i topline.

Put ka ostvarenju tog idealnog prostora ponekad može biti popločan greškama koje ne samo da mogu umanjiti estetski dojam, već i uticati na funkcionalnost i komfor.

Enterijer Geppetto

1. Neodgovarajuće korišćenje boja

Neodgovarajuće korišćenje boja u prostoru može imati znatno veći uticaj nego što mnogi misle. Boje igraju bitnu ulogu u stvaranju atmosfere doma, utičući na naše raspoloženje i percepciju prostora. Biranje boja koje se sukobljavaju ili ne dopunjuju jedna drugu može dovesti do vizuelnog haosa, stvarajući osećaj neugodnosti i nemira.

Kako biste izbegli ove greške, važno je razviti kohezivnu paletu boja koja odražava stil koji želite postići i stvara željenu atmosferu. Počnite odabiranjem glavne boje za vaš prostor, a zatim dodajte dopunske boje koje harmonizuju.

Rešenje: Jedna strategija može biti korišćenje neutralnih boja za veće površine kao što su zidovi i podovi, dok se živopisne boje koriste kao akcenti kroz dekorativne jastuke, umetnička dela ili druge dekorativne predmete. Takođe, važno je uzeti u obzir prirodno svetlo u prostoru, jer boje mogu izgledati znatno drugačije u različitim uslovima osvetljenja.

2. Prenatrpanost prostorija

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave jeste preterano popunjavanje prostorije sa previše nameštaja ili dekora. Postavljanje nameštaja bez razmatranja protoka kretanja u prostoriji ili funkcije svakog prostora može učiniti vaš prostor klaustrofobičnim i teškim za kretanje. Previše stvari na zidovima i ravnim površinama takođe može učiniti vaš prostor pretrpanim i neurednim.

Rešenje: Počnite tako što ćete definisati svrhu svakog područja i shodno tome rasporediti nameštaj. Razmotrite protok kretanja, balans i fokalne tačke (Pročitajte više o fokalnoj tački ovde). Na primer, u dnevnoj sobi, pozicionirajte stolice, fotelje, dvosed tako da podstiču razgovor i stvaraju dobrodošlu atmosferu. Uklonite neke predmete kako biste stvorili otvoreniji i prozračniji ambijent ako je potrebno.

3. Ne birajte prekratke zavese ili draperije

Izbor prekratkih zavesa ili draperija je greška u dekorisanju doma jer one možda neće dovoljno blokirati svetlost. Duže zavese ili draperije mogu pomoći u stvaranju koherentnijeg i završenijeg estetskog izgleda u prostoriji. Za profesionalniji efekat, razmislite o zavesama ili draperijama koje se protežu barem do donjeg dela okvira prozora ili do poda.

Osim toga, pravilno odabrane zavese mogu dodati vizuelnu visinu prostoriji i uneti element luksuza.

4. Previše ukrasnih predmeta

Preterano stavljanje ukrasnih predmeta na otvorene police može preopteretiti prostor vizuelno, stvarajući utisak nereda i konfuzije.

Da biste izbegli ovu uobičajenu grešku, ključno je selektivno birati predmete koji će biti izloženi, fokusirajući se na one koji imaju sentimentalnu vrednost ili doprinose ukupnom estetskom izgledu prostorije. Razmotrite organizovanje predmeta po boji, veličini ili temi kako biste stvorili koherentniji izgled. Ponekad je manje zaista više, i pažljivim odabirom možete postići elegantniji i organizovaniji izgled vaših polica.

5. Postavljanje nameštaja uz zid

Postavljanje nameštaja uz zidove može učiniti prostoriju neuglednom, stvarajući utisak prenatrpanosti.

Umesto toga, aranžiranje nameštaja na način koji promoviše dijalog i stvara udobne zone za okupljanje može doprineti stvaranju toplijeg i prijatnijeg prostora. Strategijsko pozicioniranje komada nameštaja, poput sofe i fotelja okrenutih jedna prema drugoj sa klub stolom, može pružiti osećaj intimnosti u vaš dom.

Ugaona garnitura No Nora

6. Visoko okačeni lusteri

Visoko okačeni lusteri mogu stvoriti vizuelni nesklad u prostoriji, jer ne obezbeđuju adekvatnu osvetljenost.

Kada je luster previše visoko, svetlost se rasipa pre nego što dostigne površine koje je potrebno osvetliti, čime se prostor može učiniti tamnijim i manje privlačnim. Takođe, visoko okačeni lusteri mogu izgledati kao da plutaju u prostoru, umesto da komplementiraju dekor i stvaraju osećaj povezanosti i ravnoteže u sobi. Pravilno postavljanje lustera u odnosu na visinu plafona i funkciju prostora ključno je za postizanje harmoničnog ambijenta.

7. Zanemarivanje ličnog stila

Poslednja stavka je zanemarivanje ličnog stila. Ovo je takođe veoma uobičajeno. Zanemarivanje ličnog stila u dizajniranju vašeg prostora može dovesti do toga da se on čini neinspirativnim i previše uobičajenim.

Važno je da vaš dom odražava vašu ličnost i stil, jer to ne samo da čini prostor privlačnijim i udobnijim za vas, već i stvara jedinstvenu atmosferu koja odgovara vašem načinu života. Integracijom ličnih predmeta, omiljenih boja, i stilova koji vas inspirišu, možete stvoriti prostor koji je istinski vaš, što će ga učiniti više dobrodošlim i prijatnim za boravak.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours