Kompletan vodič za uređenje spavaće sobe iz snova – NAMEŠTAJ

1. Merenje prostora

Pre svega, potrebno je precizno izmeriti prostoriju kako biste znali tačne dimenzije s kojima radite. Uključite dimenzije zidova, prozora, vrata i bilo kakvih izbočina. Ovo će vam pomoći da izbegnete kupovinu nameštaja koji ne može da stane na željeno mesto. Verujte nam, našim kupcima se dešavalo da nameštaj nije mogao da stane tamo gde su zamislili.

Dakle, predlažemo da uradite sledeće:

Zidovi: Izmerite dužinu svakog zida od ugla do ugla. Uradite ovo za sve zidove kako biste dobili precizan oblik i veličinu sobe. Ako soba nije savršeno pravougaona, zabeležite sve niše ili izbočine.

Visina prostorije: Izmerite visinu od poda do plafona. Ovo je posebno važno ako planirate da koristite visoke ormare ili police.

Prozori i vrata: Izmerite širinu i visinu svakog prozora i vrata, uključujući okvire. Zabeležite i visinu prozorskih pragova od poda. Za vrata, zabeležite koliko se otvaraju, jer to može uticati na raspored nameštaja.

Radijatori, prekidači, utičnice: Izmerite i zabeležite pozicije i dimenzije bilo kakvih radijatora, prekidača za svetlo, utičnica i drugih instalacija. Ovo će vam pomoći da izbegnete blokiranje važnih funkcionalnih tačaka nameštajem.

Dok planirate gde će koji komad nameštaja stajati, razmislite o prolaznom prostoru. Idealno je ostaviti najmanje 60-90 cm slobodnog prostora oko kreveta i između nameštaja za udobno kretanje.

Takođe, kada planirate gde će koji komad nameštaja stajati, uvek uključite dodatni prostor potreban za otvaranje vrata ormana, fioka i vrata sobe. Ovo će osigurati da se nameštaj može u potpunosti i lako koristiti.

2. Zoniranje prostora

Nakon što imate detaljne mere prostora, vreme je da razmislite o različitim “zonama” unutar spavaće sobe. Na primer, osim područja za spavanje (krevet), možda želite da imate radni kutak, prostor za čitanje ili možda prostor za šminkanje (toaletni stočić). Određivanje ovih zona pomoći će vam da bolje organizujete prostor i odaberete nameštaj koji odgovara svakoj funkciji.

Na osnovu identifikovanih potreba, napravite grub nacrt ili plan sobe na papiru ili pomoću online alata. Ovo će vam pomoći da vizualizujete prostor i rasporedite zone efikasno.

Na primer:

  • Zona za spavanje: Centrirajte ovu zonu oko kreveta, osiguravajući da ostale aktivnosti ne narušavaju mir i privatnost potreban za kvalitetan odmor.
  • Garderoberi, komode, noćni ormarići: Odabir idealnog nameštaja za odlaganje može u velikoj meri uticati na funkcionalnost i udobnost vaše spavaće sobe.
  • Radni prostor: Ako vam je potrebna radna zona, pokušajte je smestiti malo dalje od kreveta, sa dovoljno prirodnog svetla.
  • Kutak za opuštanje/čitanje: Mala fotelja ili stolica sa stolom pored prozora može stvoriti savršen kutak za opuštanje.
  • Toaletni sto: Ako prostor dozvoljava, postavite toaletni sto blizu prirodnog svetla, ali van glavne putanje kretanja.

3. Fokalna tačka

Svaka soba treba da ima fokalnu tačku, a u spavaćoj sobi to je često krevet. Postavite krevet tako da bude u centru pažnje, ali takođe razmislite o pogledu iz kreveta – da li gleda na vrata, prozor, televizor ili nešto četvrto? Fokalna tačka može diktirati raspored ostalog nameštaja.

Dobro pitanje bi bilo – a kako da napravim da krevet bude fokalna tačka?

Evo dve ideje:

1. Uzglavlje kreveta
Izaberite okvir kreveta koji se ističe, bilo svojim dizajnom, bojom ili materijalom. Veliko uzglavlje, posebno ako je tapacirano može poslužiti kao umetničko delo i privlačiti pažnju. A da li ste znali da se u davnim vremenima uzglavlje smatralo simbolom prestiža? Njih su mogli priuštiti samo članovi imućnih porodica.

2. Posteljina
Kvalitetna posteljina, jastuci različitih oblika i tekstura, i prekrivači mogu skrenuti pažnju, ističući krevet kao centralni element u spavaćoj sobi.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours